Skolyoz Korsesi Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?
Skolyoz korsesi, skolyozlu bireylerin doğru duruşlarını desteklemek için üretilen ve kıyafetlerin altına giyilen destekleyici bir üründür. Kişinin skolyozuna özel üretilir. Boyutları skolyozun bulunduğu bölge, açı ve vücuda göre farklılık göstermektedir. Günlük hayatı kısıtlayıcı bir etkisi bulunmamaktadır.
Korse, büyüme çağındaki çocuklarda skolyoz derecesinin artması ve duruşun daha çok bozulmasını engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Skolyozda, iyileştirici etkiden çok kötüleşmesini önleyici ve tedaviyi bütünleyici bir etkisi bulunmaktadır.
Skolyozda Korse Tedavisi Tek Başına Yeterli Midir?
Skolyoz tedavisi, tedaviden alınan başarı oranını arttırmak ve tam iyileşme sağlayabilmek için bütüncül olarak ele alınmalıdır. Tedavide, sadece korse kullanmak tamamen negatif sonuçlar vermemektedir. Ancak korse beraberinde egzersiz tedavisi ve manuel terapi eklenen tedavi programları, sadece korse kullanılarak ilerlenen tedavi programlarından daha fazla olumlu sonuç vermektedir. Korse ile beraber, kişiye özel oluşturulmuş egzersiz programına uyulması korse kaynaklı oluşabilecek kas güçsüzlüğünü önler ve doğru duruşu büyük oranda destekler.
Korsenin İdeal Kullanım Süresi Nedir?
Korsenin önerilen kullanım süresi günde 23 saattir. Ancak bu süre kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Skolyozdaki olumlu gelişmeye göre korse kullanım süresi zamanla azaltılabilir ya da kullanımına son verilebilir.
Cildi Korsenin Olumsuz Etkilerinden Korumak İçin Yapılabilecek 5 Öneri
Uzun saatler korse kullanımına bağlı olarak ciltte çeşitli kızarıklıklar ve yaralar meydana gelebilir. Bunların önüne geçmek ve cildi korumak için aşağıdaki 5 öneriye uyabilirsiniz:
- Korsenin altına, korsenin cilde direkt temasını önleyici, cildi tahrişten koruyucu ince bir çamaşır giyilmelidir.
- Günlük olarak duş alınmalı, cilt nemlendirilmelidir.
- Korse vücuda uygun ayarlanmalı, fazla sıkmamalı ve rahatsız etmemelidir.
- Korsenin temaslı olduğu bölgelere dolaşımı arttırıcı masaj yapılmalıdır.
- Geçmeyen yara, şişlik, kızarıklık olduğu durumlarda korse kullanımına ara verilmelidir.
Korse Tedavisi Başarılı Sonuç Verir Mi?
Korse tedavisinin başarılı sonuç vermesi kişinin skolyozuna, korseyi düzenli kullanıp kullanmamasına ve tedaviyi takip eden sağlık profesyonellerine bağlıdır. Korse tedavisi için en etkili cevap büyüme çağında alınacaktır. Erken teşhis, korse tedavisinde de çok önemlidir. Hastanın, büyük açılara ulaşmadan korse tedavisine başlaması tedavi sonucu için başarı oranını arttırır.
Skolyozda Korse Tedavisi İle Birlikte Egzersiz Tedavisi
Egzersiz tedavisi ve korse tedavisinin birlikte yürütüldüğü tedavi programlarında başarı oranı daha yüksektir. Korse ile duruşu desteklerken egzersiz ile de zayıf ve gergin kasları uzatıp güçlendirmek mümkündür. Egzersiz programı fizyoterapistler tarafından kişinin skolyozuna özel olacak şekilde belirlenmeli ve uygulanmalıdır.
Egzersiz korse ile ya da korsesiz yapılabilmektedir. Korsesiz yapılan egzersizler, korsenin takılı olduğu bölgedeki kasları esnetmek ve güçlendirmek odaklı yapılmaktadır. Korse beraberinde yapılan egzersizler ise korse kullanımını desteklemek için yapılmaktadır. Hastanın evde, bireysel olarak yaptığı ev egzersizlerinde korsenin çıkarılmaması ve çıkarılıyorsa da egzersizleri ayna karşısında yapması önerilmektedir.