Skolyozda Schroth Terapisi
Schroth yöntemi, skolyoz tedavisi için fizyoterapistlerin en çok kullandığı ve olumlu sonuç aldığı yöntemlerden biridir. Katharina Schroth tarafından, 1900’lü yıllarda bu yöntemin temelleri atılmıştır. Schroth bakış açısına göre, skolyozun oluşturduğu eğrilik 3 boyutlu olarak ele alınıp değerlendirilir. Schroth rehabilitasyonu, fizyoterapistler önderliğinde değerlendirme sonuçlarına göre oluşturulan egzersiz programı ile yapılır.
Schroth Tedavi Yöntemi Kimlere Uygundur? Skolyozda Schroth Terapisi
Schroth yönteminin herhangi bir tehlikesi bulunmadığı için skolyozu olan tüm bireyler için uygun bir tedavi yöntemidir. Egzersiz temelli bir yöntemdir. Bu yüzden, tedavide bireyin komut alabilmesi ve egzersizleri doğru şekilde uygulayabilmesi önemli bir faktördür.
Schroth yöntemi, korse tedavisi ile birlikte yürütülebilir. Korse tedavisi, bireyde dik ve duruşu sağlarken kaslarda güçsüzlüğe neden olmaktadır. Schroth terapisiyle kasları eğiterek kas güçsüzlüğünün önüne geçmek mümkündür.
Operasyon sonrası, başka bölgelerde tekrar eğri oluşmasının önüne geçmek amacıyla kullanılır.
Çocuk ve ergenlerde de kullanılabilir. Bu grup, tedavide en hızlı cevap alınacak ve düzelme sağlayacak gruptur.
Schroth Tedavisi’nin Amacı
Schroth skolyoz tedavisi, her yaştan bireylere uygulanabilir. Tedavideki temel amaç:
- Skolyoz nedeniyle oluşan ağrının azalmasını sağlamak,
- Duruş bozukluğunun önüne geçmek ve duruşun kötüleşmesini engellemek,
- Vücut dengesini iyileştirmek,
- Kaslarda oluşan güçsüzlüğün önüne geçmek,
- Solunum kapasitesini arttırmaktır.
Skolyoz İçin Schroth Terapisi Egzersizleri Nelerdir?
Skolyoz egzersizleri, kişinin durumuna ve ihtiyacına göre özel olarak hazırlanmış egzersizlerdir. İçeriğinde kas germeleri, solunum, pozisyonlama, kas kuvvetlendirme egzersizleri bulunur. Egzersizler yapılırken, egzersiz barları ve aynalardan sıklıkla yararlanılır. Postür bozukluğunun düzeltilmesi ve düzelmiş postürün korunması tedavinin temel hedeflerindendir. Eve verilen egzersiz ödevleriyle de tedavi desteklenir. Bireyin, her gün en az 3-4 saat öğretilmiş egzersizleri yapması önerilir.
Yol Tarifi Almak için tıklayın