Skolyoz Nedir?

Skolyoz Nedir?

Skolyoz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi gibi sorulara bu makalede cevap vermeye çalışacağız.

Skolyoz, halk arasında omurga eğriliği olarak da bilinen, omurganın formunun bozulması ve eğrilmesine dayalı bir sağlık problemidir. Genel olarak göğüs kafesi, bel ve kalçada deformasyonlar meydana getirir. Deformasyonlar sonucu, omurga C veya S şeklini alabilmektedir. Skolyozu olan bireylerde, skolyozun yanında kamburluk ve lordoz artışı gözlemlenebilir. Skolyoz,  belirli bir nedene bağlı olmadan gelişebileceği gibi birden fazla nedene bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Skolyoz Neden Olur?

Skolyoz, tek bir nedene bağlı olarak gelişmez. Doğum öyküsü, genetik faktör, tümör gibi faktörler skolyoza sebep olabilir. Bazı durumlarda ise skolyozun oluşması için hiçbir sebep yoktur ancak skolyoz oluşumu gözlemlenir.  Günümüzde, çocuklardaki duruş bozuklukları zaman zaman skolyozla karıştırılmaktadır.

Skolyoz Belirtileri

Skolyozu olan bireylerde,  omurgada deformasyon olan bölgelerde fiziksel olarak da değişiklik gözlemlemek mümkündür. Omurgada oluşan C ve S eğrilerinden dolayı:

  • İki omuz arasında yükseklik farkı,
  • Boyunda öne doğru tilt,
  • Omuzlarda yuvarlaklaşma,
  • Kürek kemikleri arasında yükseklik farkı,
  • Kürek kemiklerinde kanat görünümü,
  • Kalçada rotasyon,
  • Bacak boylarında eşitsizlik görmek mümkündür.
Skolyoz Çeşitleri ve Tedavisi
Skolyoz Çeşitleri ve Tedavisi

Skolyoz Çeşitleri

Doğuştan(Konjenital): Bebek anne karnında iken oluşumu başlar. Doğum sonrasında yapılan fiziksel muayeneler ile tespiti mümkündür.

Nöromusküler Skolyoz: Kas ve sinir hastalıklarına bağlı olarak oluşabilmektedir.  Çocuk felci (poliomyelit) ‘nde skolyoz sıklıkla görülür.

Nedeni Olmayan (İdiyopatik) : Ortada skolyoz oluşumu için herhangi bir neden bulunmamasına rağmen skolyoz oluşumu gözlemlenmesidir.

 

 

 

Skolyoz Tanısı

Skolyozda erken tanı, tedavinin başarılı olması için en önemli adımdır. Erken tanı, skolyozda ameliyatın önüne geçebilir. Çocuklarda skolyoz,  ilk adımda okul taramaları ve ailenin çocuğu gözlemlemesi ile ortaya çıkabilir. Gözlem ve taramalar sonucu bir anomaliye rastlanırsa mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Fizik muayene ve radyolojik incelemeler ile skolyoz tanısı koymak mümkündür.

Skolyoz Tedavisi

Tedavi programı oluşturulmadan önce eğriliğin yönü, durumu, derecesi gibi faktörler değerlendirilir. Erken tanı sonucu erken tedaviye başlanması tedaviden maksimum verimi almayı sağlar.

Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi

Fizik tedavi ile ameliyatsız skolyoz tedavisi mümkündür. Eğriliği, 40 derece altında olan bireylerin tedavisinde ameliyat önerilmemektedir.  Skolyoz korsesi ve skolyoz ortezleri tedavide destekleyici eleman olarak, düzenli egzersiz programı ile birlikte kullanılmaktadır. Skolyoz, genel olarak postür bozukluğu ve vücut kaslarında zayıflık/kısalığa yol açtığı için skolyozda fizyoterapist eşliğinde pilates son zamanlarda oldukça etkili bir tedavi biçimidir. Skolyozda yüzme, her ne kadar eski literatüre göre iyileştirici bir egzersiz biçimi olarak görülse de yeni literatürde faydasından çok zararı görüldüğü durumlar kanıtlanmıştır.

Cerrahi Tedavi

Skolyozda yüksek derecelere sahip, tanı için geç kalınan ve ameliyatsız tedavinin yetersiz geldiği durumlarda, skolyoz hastaları cerrahi tedaviye yönlendirilmektedir.

Bize Ulaşın

Yol Tarifi Almak için tıklayın

Kadıköy Fizyoterapist

“Skolyoz Nedir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Ara