Postür Bozukluğu Tedavisi (Skolyoz)

Skolyozda Postür Bozukluğu Tedavisi

Skolyozda Hangi Kaslar Etkilenir?

Skolyoz, vücutta sadece omurgayı değil kasları da etkilemektedir. Dolayısıyla skolyozu sadece omurgada oluşan bir deformasyon olarak görmek yanlış bir bakış açısıdır. Omurganın eğriliğinden dolayı vücut yanlış pozisyonlara kendini alıştırır. Yanlış pozisyona bağlı olarak kaslara aşırı yüklenme, kaslarda uzayıp güçsüzleşme ya da kullanılmamaya bağlı olarak atrofiye uğrama gibi problemler görülür. Skolyozun en çok etkilediği kas grubu gövde kas grubudur. Özellikle abdominal kaslar, quadratus lumborum, iliopsoas, erektör spina kasları ve latissimus dorsi en çok etkilenen kas grubudur.

Postür Bozukluğu Tedavisi

Skolyozda Postür Bozukluğu Tedavisi

Skolyoza Bağlı Olarak Gelişen Postür Bozuklukları

Skolyozda, omurga ile birlikte omurganın üst ve alt bölgesinde yer alan bölgelerde de deformasyonlar meydana gelir. Omuzlar yuvarlaklaşır, boyun öne doğru yönelim gösterir, pelviste anterior tilt oluşumu meydana gelir. Bu nedenle skolyozlu bireylere kapsamlı bir kas-iskelet sistemi muayenesi yapılmalıdır.

Skolyoz Ve Lordoz

Lumbal lordoz, beldeki omurların normal diziliminden fazla açılaşarak bel çukurunun artmasıdır. Normalde omurgada, bel ve boyun kısmında içeri doğru bir eğim söz konusudur. Ancak lordoz artışında bu eğim normalden fazladır ve vücudun ağırlık merkezi kaymıştır. Lumbal lordozu olan bireylerde, kalça normal hizasından geriye doğru kaymış ve abdominal bölge öne doğru gitmiştir.

Skolyoz, lordoz artışını tetikleyebilen bir omurga problemidir. Skolyozlu bireylerde gövde kasları güçsüzleşeceği ve omurganın normal şekli bozulacağı için abdominal bölge öne giderek lordoz açısı artabilir. Skolyoza bağlı lumbal lordozu olan bireylerde:

  • Uzamış ve güçsüzleşmiş sırt ve karın kasları,
  • Uzamış ve güçsüzleşmiş kalça ön grup kasları,
  • Kısalmış bel ve bacak arka grup kasları görmek mümkündür.

Skolyozda Postür Bozukluğu Tedavisi

Skolyoz Ve Kifoz

Kifoz, halk arasında “kamburluk” olarak tanımlanan, fiziksel olarak bakıldığında üst gövdenin öne doğru gitmesi durumudur. Günümüzde, teknolojik aletlerin kullanımının artması kifozu tetikleyen en önemli faktördür. Yanlış oturma pozisyonu, stresli yaşam, özgüvensizlik kifotik postürün farklı sebeplerine örnek olarak gösterilebilir.

Skolyozlu bireylerde, omurga eğriliği üst gövdenin duruşunu da etkilemektedir. Özellikle torakal bölgede meydana gelen skolyozlar kifozu ciddi ölçüde tetikler. Skolyoz ile birlikte kifozu olan bireylerde:

  • Sırt ağrısı,
  • Kürek kemikleri hizasında eşitsizlik,
  • Omuzlarda yuvarlaklaşma,
  • Gibozite,
  • Gergin ve uzamış sırt kasları,
  • Kısalmış göğüs kasları gibi belirtilere rastlamak mümkündür.

Skolyozda Postür Bozukluğu Tedavisi

Postür Bozukluğuna Pilates İyi Gelir Mi ?

Duruş bozukluğunda bireylerin temel problemi gergin, uzamış/kısalmış ve güçsüz kas gruplarıdır. Pilates ile zayıf kasları güçlendirmek ve kısalmış vücut kaslarını uzatmak mümkündür. Bu nedenle, pilates duruş bozukluğu için önerilebilecek bir egzersiz çeşididir. Ancak postür problemi olan bireyler pilatese başlamadan önce mutlaka bir postür analizi yapılmalıdır. Egzersizleri bireysel olarak “probleme yönelik” hazırlanmalıdır. Egzersizler mutlaka bir fizyoterapist önderliğinde yürütülmelidir.

 

Bize Ulaşın

Yol Tarifi Almak için tıklayın

Kadıköy Fizyoterapist

Skolyoz Egzersizleri

Skolyoz Egzersizleri

Yorum yapın

Ara