Skolyozu olan bireylerde, günlük hayatta en çok karşılaşılan problemler ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Hareket kısıtlılığının temel nedeni, duruşa bağlı kaslarda oluşmuş kısalık ve skolyoza bağlı olarak gelişmiş olan ağrıdır. Duruşun düzelmesi, kasların eğitilmesi için skolyozlu bireylerde egzersiz hayatın bir parçası haline gelmeli ve belirli bir rutin oluşturulmalıdır. Skolyoz derecesi çok fazla olan bireyler, mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalı ve bireysel skolyoza yönelik hazırlanmış egzersizleri yapmalıdır. Derecesi çok yüksek olmayan skolyozlu bireyler için 5 basit skolyoz egzersizi günlük olarak yapılabilir.
- Aşağı Bakan Köpek Pozu/Svanasana
Yoganın kaslar üzerindeki gevşetici ve rahatlatıcı etkisi, skolyoz ile birlikte kasılmış ve uzamaya ihtiyacı olan kaslar için rahatlatıcı bir seçenek olacaktır. Aşağı bakan köpek pozisyonu, hem omurga etrafındaki hem de bacak arkasındaki kasları uzatıp rahatlatmak için oldukça faydalı bir hareket. Harekete dört ayak pozisyonuna gelip başlanır. Nefes verirken, kalça yukarı doğru kaldırılır. Dirsekler ve dizler düz hale getirilir. Eller iyice öne doğru uzatılır ve gözler göbek deliğine bakacak şekilde baş iyice içe doğru döner. Yaklaşık 5-10 saniye arası beklenir ve ardından dört ayak pozisyonuna geri dönülür.
- Kuş-Köpek Egzersizi
Bu egzersiz, skolyoz nedeniyle bozulmuş denge ve propriosepsiyonu düzeltmek için kullanılabilir. Egzersize 4 ayak pozisyonunda başlanır. Başlangıçta eller omuz hizasında ve dizler kalça hizasında olmalıdır. Karın ve popo kasları sıkılarak sağ bacak öne, sol bacak arkaya alınır. Bu şekilde birkaç saniye bekleyip başlangıç pozisyonuna geri dönülür ve sonrasında yerde olan taraf için aynı hareket tekrarlanır. Egzersiz boyunca omurga düz olmalı, bel çukuru arttırılmamalıdır. Egzersizi ayna karşısında yapmak, hareketin doğruluğunu sağlamak için yardımcı olacaktır.
- Çocuk Pozisyonu
Çocuk pozu, skolyozlu bireylerde sırt bölgesinin rahatlaması ve uzaması için iyi bir egzersiz. Egzersize oturur pozisyonda başlanır. Gözler karşıya bakacak şekilde yavaşça belden düşmeye başlanır. Yavaşça sırt yuvarlanır, omuzlar ve baş da mata doğru gider. Son noktada eller, popo kalkmayacak şekilde ileriye doğru gider ve uzama hissi sağlanır. birkaç saniye bekledikten sonra yavaşça oturma pozisyonuna geri dönülür.
- Pelvik Tilt Egzersizi
Skolyozlu bireylerde omurganın yanlış pozisyonundan dolayı, lordoz artışı ve pelvik tabanda anteriora yönelim görülmektedir. Pelvik tilt egzersiziyle artmış lordozu azaltabilir ve anteriora kaymış olan pelvisin pozisyonunu düzeltebiliriz. Egzersize başlarken, sırtüstü pozisyonda yatılır. Dizler kırık pozisyona getirilir. Karın bölgesi sıkılır ve bel yere doğru bastırılır. Bastırılan noktada 5-10 saniye arası bir sürede beklenilir. Ardından gevşeme moduna geçilir. Egzersiz 8-10 tekrar olacak şekilde günde iki defa yapılabilir.
- Köprü Egzersizi
Köprü egzersizi, hem omurgayı hareketlendirmek hem de popo ve karın kaslarını güçlendirmek için kullanılacak bir egzersiz çeşididir. Sırtüstü yatılır, dizler kırık bir vaziyette popo ve karın kasları sıkılarak bel yavaşça yerden kaldırılır. Ardından tekrar göğüsten bele doğru gövde aşağı indirilir. Hareketi zorlaştırmak ve dizleri de kuvvetlendirmek için iki dizin arasına top sıkıştırarak egzersiz yapılabilir. Başlangıç için 8-10 tekrar yeterli olacaktır.
Yol Tarifi Almak için tıklayın